ZWOLLE- In het vorige bulletin werd vermeld dat Erik Wijtsma, directeur van de Ambelt-regio Zwolle het goed maakt nadat hij een donorlever heeft gekregen. Veertien jaar geleden werd hij gediagnosticeerd met de ziekte PSC. Zijn herstel verloopt momenteel voorspoedig.
In de media heeft hij de afgelopen periode aandacht gekregen in verband met zijn actie ‘donerik1000’. Ook heeft Erik zich verdiept in lespakketten
over het donorschap, waaronder de digitale lesprogramma’s ‘DonorDenkers’ en ‘Donorwise’.
Erik: “Met mijn donoractie ‘donerik1000’ vind ik het onder andere belangrijk om jongeren te informeren over orgaan- en weefseldonatie. Ik denk dat het onderwerp meer uit de taboesfeer kan worden gehaald door er op school aandacht aan te geven.
“Belangrijk om jongeren goed te informeren over orgaan-en weefseldonatie door middel van lespakket”
De NTS (Nederlandse Transplantatiestichting, red.)heeft een visie waar ik mij graag bij aansluit. De NTS heeft de afgelopen jaren goed lesmateriaal ontwikkeld, dat ook nog eens aan de kerndoelen voldoet.”
DonorDenkers
Speciaal voor basisscholen is er het digitale lesprogramma DonorDenkers, gemaakt voor kinderen uit groep 7 en 8 en te gebruiken op een digitaal schoolbord. DonorDenkers behandelt het onderwerp orgaan- en weefseldonatie op informatieve en zorgvuldige manier, zodat kinderen spelenderwijs met het onderwerp in aanraking komen. Bij dit lesprogramma hoort de Donorkrant.
De Donorkrant bevat diverse opdrachten waarbij kinderen zich verdiepen in het onderwerp en ook vaardigheden leren zoals
een spreekbeurt houden of interviewen. En er staan tevens spelletjes in. Doordat leerlingen de krant mee naar huis nemen wordt het onderwerp ook thuis besproken in het gezin. De Donorkrant is ook te downloaden, maar is ook via de NTS aan te vragen (http://www.donorvoorlichting.nl/onderwijs).
DonorWise
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, is DonorWise ontwikkeld. Dit is eveneens een digitaal lesprogramma, maar sluit aan bij een iets oudere doelgroep (jongeren van 12 tot 15 jaar).
Dit lesprogramma behandelt net als DonorDenkers het onderwerp op neutrale en informatieve wijze.
En aanvullend worden de leerlingen met DonorWise voorzichtig geprikkeld om een eigen mening te vormen. In module 4 van dit programma ontdekken zij bijvoorbeeld welke factoren hun standpunt over orgaandonatie beïnvloeden. Zijn dat hun vrienden, hun ouders, is het hun geloof, of omdat zij het idee eng vinden? Vervolgens eindigt de lesmodule met een prikkelende discussie waarin ze alles dat ze hebben opgestoken kunnen toepassen en beargumenteren.
Info/contact
Beide lespakketten zijn gratis en te vinden op www.donordenkers.nl en tevens gratis te downloaden (inclusief docentenhandleiding) via: http://www.donorvoorlichting.nl/onderwijs.
Naast deze lespakketten bestaan er ook nog ‘Donorinfo’ voor de Bovenbouw en ‘Xtralife’ voor het MBO.
Alle jongeren in Nederland die 18 worden krijgen jaarlijks een brief of ze donor willen worden. Vanuit het onderwijs zou het wat mij betreft verplicht moeten worden om jongeren op deze vraag voor te bereiden zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.
Erik: “Voor vragen kan iedereen bij mij terecht via e-mail: donerik1000@gmail.com of rechtstreeks bij de website van de NTS. De Nederlandse transplantatie stichting verzorgt ook gastlessen en is bereid om mee te denken over de vormgeving van de lessen.