In oktober, tijdens de Donorweek (week van 14 oktober), gaat een groep van 10 patiënten van het Transplantatiecentrum UMCG een tocht naar de top van de Kilimanjaro (5895meter) houden. Alle deelnemers hebben in het UMCG een orgaantransplantatie ondergaan. De groep krijgt zowel in de voorbereiding als tijdens de tocht begeleiding door een medisch team van het UMCG. Een bewegingswetenschapper/fysiotherapeut, doet tijdens de tocht onderzoek naar de belastbaarheid van de verschillende deelnemers. Dit wordt uiteindelijk onderdeel van zijn proefschrift naar belastbaarheid van getransplanteerden. Bergklimmer René de Bos, de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest stond, is als ervaringsdeskundige eveneens betrokken bij de organisatie van deze tocht.
Het doel van de tocht is om te laten zien dat er na een transplantatie nog steeds heel veel mogelijk is en dat het leven nog niet voorbij hoeft te zijn. Uiteraard vindt de klim van de Kilimanjaro tijdens de Donorweek plaats, om daarmee meer mensen te stimuleren zich te laten registreren als orgaandonor.
Selectiedag
Het enthousiasme om mee te doen is erg groot. Op zaterdag 19 april is er daarom een selectiedag in het Inspanningslab van Beatrixoord. De potentiële deelnemers moeten een inspanningstest doen op een fiets, hun sprong- en spierkracht wordt gemeten en er is een intake gesprek dat zich vooral richt op hoe deelnemers kunnen omgaan met tegenslagen en zich in een groep gedragen. De twee meest fitte deelnemers per getransplanteerd orgaan, mogen uiteindelijk mee met de tocht. Ook de begeleiders doen deze test, omdat een minimale fitheid nodig is.
Daarna begint de voorbereidingsperiode, waarin ook enkele groepstrainingen zijn gepland.
Lees meer informatie over expeditie Kilimanjaro .