Telegraaf door Arianne Mantel di 22 apr 2014
De groep getransplanteerden die zijn geselecteerd om de Kilimanjaro te beklimmen. V.l.n.r : bovenste rij : Astrid van den Berg, Ellen Keller, Andre Laasooij, Erik Wijtsma, Carla Joustra. Onderste rij v.l.n.r : Mieke Pape, Inge Loohuis, Sander Visser, Sita Wielenga, Arjen Haken. Niet op de foto, wel naar de Kilimanjaro : Hans Noorderbos en Mark Kroes.
Filmpje RTV Noord selectie dag; http://youtu.be/tHR3MDR1Jfw
GRONINGEN
Met een gedoneerde lever, hart, darm, long of nier beklimmen elf Nederlandse patiënten in oktober van dit jaar de Kilimanjaro. Er is zoveel animo voor dit unieke experiment van mensen die getransplanteerd zijn, dat er afgelopen weekeinde een heuse selectie moest plaatsvinden.
De patiënten hebben allemaal een geslaagde transplantatie ondergaan in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bij het onderzoeksteam van de transplantatieafdeling ontstond vorig jaar het idee om het donorschap in de schijnwerpers te zetten en dat meteen onderdeel van wetenschappelijk onderzoek te laten zijn. Het initiatief voor de tocht kwam van longpatiënt André Laasooij. Wel eerder heeft iemand met een nieuw hart de berg bedwongen, maar nog nooit is zo’n bijzondere grote groep samengesteld van (ex)transplantatie-patiënten.
„Maar alleen de meest fitte personen zijn uitgekozen om mee te gaan naar de top van de 5895 meter hoge berg in Tanzania. We zijn dit weekeind begonnen met een ’nul-meting’ bij hen, maar het is natuurlijk ook reuze interessant om te zien hoe het met deze getransplanteerde patiënten gaat op grote hoogte,” stelt Edwin van Adrichem van het onderzoeksteam.
De deelnemers hadden het niet gemakkelijk voor de selectie. Ze moesten een inspanningstest ondergaan, een test waarbij de spierkracht werd gemeten en een intakegesprek. De 22-jarige Inge Loohuis, die twee jaar geleden een nieuw hart kreeg, blijkt geselecteerd. „Geweldig! Ik had dit twee jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik denk dat het goed is om mensen te laten zien wát je allemaal weer kunt na een transplantatie.”
Ook Carla Joustra kreeg een gedoneerd hart vier jaar geleden. Voor die tijd kon ze niets, lag ze een groot deel van de dag op bed. Erik Wijtsma ontving een nieuwe lever en hoopt met het klimavontuur het onderwerp donorschap op de kaart te zetten.