Zwollenaren Mieke Pape en Erik Wijtsma beklimmen in de donorweek (12 t/m 19 oktober) de Kilimanjaro om daarmee aandacht te vragen voor orgaandonatie. Beiden leven met een donororgaan en willen laten zien wat je allemaal nog kunt na transplantatie. “We hopen dat mensen gaan nadenken over het registreren van hun keuze rond donorschap.”
Mieke heeft nog nooit zoveel gewandeld en getraind als in de afgelopen maanden. Erik liep halve marathons en fietste in de bergen. Beiden voelen zich fit. Ze hebben vertrouwen in lichaam en geest . Maar misschien wel het allerbelangrijkste: ze voelen zich geen patiënt. Dat waren ze wel. Mieke tot zes jaar geleden, Erik ruim twee jaar geleden nog. Zij had de levensbedreigende longziekte Pulmonale Hypertensie, hij had een ernstige ziekte aan zijn galwegen (Primaire Scleroserende Cholangitis). Ze kregen nieuwe organen. Zij twee longen, hij een lever. En nu staan ze voor een grote sportieve uitdaging – de beklimming van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.
Donor ja of nee
Hun belangrijkste doel is aandacht vragen voor orgaandonatie. Erik: “Wij weten hoe je na een transplantatie op kunt knappen. Maar het aantal donoren is droevig…” Mieke: “Ik heb er alle respect voor als iemand kiest om nee te zeggen, maar maak in ieder geval de keus. Denk na over wat jij zou doen als je kind een donor nodig heeft… Na je overlijden kun je een gezin weer compleet maken…”
Naast aandacht voor meer donoren, vinden ze het ook belangrijk te laten zien wat na transplantatie allemaal mogelijk is. Erik: “Er is nog maar weinig bekend over wat je wel of niet kunt en mag doen.” Zelf is hij gewend om altijd de grenzen van zijn fysieke kunnen op te zoeken. “Ik ben ervan overtuigd dat bewegen en sporten bijdragen aan de kwaliteit van leven.” Mieke beaamt het. “Ik merk in de expeditiegroep dat het een enorm vertrouwen in je eigen lijf geeft, als je voelt wat je allemaal kunt.”
Strenge screening
Soms horen ze mensen zeggen: ‘Ik wil niet dat iemand die ongezond heeft geleefd, mijn organen krijgt.’ Maar dat gebeurt ook niet, zegt Erik. “De screening is zó streng – je komt niet op de wachtlijst voor transplantatie als je niet gezond leeft.”
Gezond leven doen ze nog steeds en het vertrouwen dat ze de top halen is er ook. Maar ondertussen hopen ze ook “een periode te kunnen verwerken en afsluiten”.
Kader:
De expeditie naar de Klimanjaro (5.895 m) is een initiatief van het Groninger Transplantatiecentrum van het UMCG. Elf deelnemers, waaronder Mieke en Erik, hebben een orgaantransplantatie – hart, lever, nieren, longen, dunne darm en stamcellen – ondergaan. “Het leuke is: we leveren een prestatie die voor ‘niet-patiënten’ ook een prestatie is.”